NederlandsEnglishFrançaisDeutsch

Waarom Datakeeper?

Share This Post

Je kent het vast wel. Je komt aan op het vliegveld en kunt aansluiten in de rij bij je autoverhuurder om je paspoort, je creditcard en rijbewijs te overhandigen. Deze worden gekopieerd en al je data, inclusief BSN, is nu bij hen bekend en gedeeld. Je hoopt maar dat het wordt verwijderd nadat je je auto weer hebt ingeleverd.

Met de Datakeeper Wallet kun je dit hele ritueel al tijdens het boekingsproces vooraf veilig digitaal aanleveren én zelf bepalen wanneer je de toegang tot deze privé gegevens weer intrekt. En dus gelijk je auto ophalen.

Datakeeper, de juiste zorg voor jouw persoonlijke gegevens

Datakeeper kan je zien als een persoonlijke, digitale kluis. Dit is een innovatie initiatief van Rabobank. IDA is ontstaan in het Tech Lab van de Rabobank waar wij de nieuwste technologieën onderzoeken, denk aan SSI en Blockchain. Deze twee technieken komen samen in de basis van Datakeeper. Met deze oplossing wordt het delen van persoonlijke gegevens eenvoudiger, efficiënter en veiliger. Wil je meer weten over deze SSI oplossing? Lees dan de blog van mijn collega David Lammers.

Efficiency slag voor ondernemers

Als ondernemer heb je in veel gevallen persoonlijke klantgegevens nodig. Denk aan het krijgen van een hypotheek, het huren van een auto, het identificeren om een pakketje in ontvangst te nemen.  Deze persoonlijke gegevens zijn in veel gevallen cruciaal en bepalend voor het uiteindelijke advies. Met Datakeeper ontvang je alleen de noodzakelijke klantgegevens door onze ingebouwde data minimalisatie. Deze gegevens zijn al gevalideerd door de oorspronkelijke bron. Je hoeft dit dus niet meer te controleren. Dit scheelt jou als ondernemer veel tijd en zorgt voor minder kans op fouten.

Waar kan je Datakeeper voor gebruiken?

Naast autoverhuurbedrijven zijn er tal van branches waarbij de Datakeeper wallet gebruikt kan worden. Een greep uit onze verschillende use cases:

Hypotheekdossier

Je hebt je droomhuis gevonden en wil snel weten of een hypotheek haalbaar is. Dan moet je als klant allerlei documenten aanleveren. Het is lastig overzicht te hebben over wat nou precies nodig is en of het juiste is aangeleverd. Banken willen zeker weten dat de gegevens kloppen. Met de Datakeeper Wallet zijn deze gegevens makkelijk te verzamelen en aan te leveren. Als klant weet je veel sneller of je droomhuis gekocht kan worden, omdat de bank jouw gegevens niet meer handmatig hoeft te verwerken en valideren.  

Medische bewijzen voor corona

De IDA Wallet is ook toepasbaar om bijvoorbeeld de evenementenbranche weer van het slot te krijgen. Door aan te tonen dat je negatief getest bent op corona heb je toegang tot het optreden van je favoriete artiest of die spannende voetbal derby. Straks kan je via onze Datakeeper wallet ook aantonen dat je bent gevaccineerd.  

Inkomenstoets sociale en vrije sector huurwoningen

Nu delen huurders de loonstrookjes met de woningcorporaties om te bewijzen dat ze voldoen aan de inkomenstoets voor sociale huurwoningen. Een tijdrovend en kostbaar proces. Met de Datakeeper wallet nemen wij deze inkomenstoets uit handen. De huurder deelt niet langer loongegevens. Via zero knowledge proof wordt aangetoond dat de huurder voldoet aan de inkomenstoets op basis van het inkomen dat bekend is bij de Belastingdienst. Zo deel je als huurder alleen de persoonlijke gegevens die echt nodig zijn. Dit werkt hetzelfde voor de vrije sector huurwoningen waar het inkomen vaak boven een bepaalde grens moet liggen.

Interesse?

Wil jij onderzoeken welke klantgegevens eenvoudiger, efficiënter en veiliger gebruikt kunnen worden voor jouw bedrijf? Wij denken graag met je mee!

Contact dan: info@mijnida.nl

Joris Lange
Team Datakeeper
Identity en Data

Datakeeper is onderdeel van Rabobank Innovatie

Laatste nieuws

Heb je een vraag?

Laat het ons weten en neem contact op.